معرفی: مرداب هسل/ دِه یوش/ روستای دزلی
به گزارش گروه فضای مجازی ، ایران به غیراز مکان های شناخته شده مکان های زیبایی را دارد که سفر به این مناطق حتی برای یکبار خالی از لطف نیست.
مرداب هسل
هسل به معنی آب راکد، مردابی است که در مجاورت روستای طلاجو از توابع شهرستان چالوس در منطقه ای جنگلی به نام مشعل واقع شده که از جنوب به جنگل های سوته لار و منطقه کردشت، از شمال و شمال غرب به گاوسرای قدیمی مشعل و منطقه ی مشعل موزی و از مشرق به منطقه مشعل لات میرسد.
سابقا حجم آب آن بیشتر بوده و در بعضی از نقاط عمق آن از مرز ۱۵ متر میگذشت. در سال ۸۹ برای تنظیم اکوسیستم مرداب طرح تزریق آب به هسل از طرف شهرداری مطرح شد که به مرحله اجرا نرسید. حدود ۵۰ سال قبل تعداد ۱۰ الی ۱۵ خانه وار جهت دامداری در مجاورت هسل زندگی میکردند.
هسل در گذشته های نه چندان دور زیستگاه لاک پشت ها، وزغ ها و زالوهایی بود که امروزه کمتر به چشم میخورند دلیل اصلی آن هم جاده ایست که در مجاورت مرداب هسل توسط سازمان جنگل ها احداث شده و مردم منطقه به خصوص در روز سیزدهم فروردین ماه هر سال که روز طبیعت است با متحمل شدن کمترین مشقت با وسیله ی نقلیه خود را به آنجا رسانده و الحق والانصاف با ریختن زباله هایشان خوب از خجالت طبیعت در می آیند.
دِه یوش
يوش در فاصله 5 کيلومتري غرب بلده و در مسيري است كه منتهي به جاده کندوان مي شود.
چنانچه از كرج به سمت چالوس برانيد پس از عبور از تونل كندوان به دوراهي يوش ميرسيد. دو تا سه كيلومتر ورودي جاده خاكي و تا حدودي نامطلوب است. پس از طي كردن اين مسافت كوتاه جاده شرايط نسبتا مساعدي پيدا ميكند و به غير از قسمتهايي كه به دليل حجم برف آسيب ديدهاند، بقيه جاده سالم و كاملا قابل استفاده است.
راه دسترسي به روستاي يوش 2 جاده چالوس و هراز است. افرادي كه از تهران قصد بازديد از اين روستاي تاريخي را دارند مي توانند جاده چالوس را انتخاب كنند؛ چرا كه با طي حدود 125 كيلومتر، مسير كوتاه تري پيش روي آنها خواهد بود.وقتي در پيچ و خم جاده چالوس راهي استان زيباي مازندران هستيد، با گذر از سد كرج، روستاهاي زيباي ميانه راه و تونل كندوان به منطقه كوهستاني سياه بيشه وارد مي شويد. بسياري اين منطقه را با ماست هاي كيسه اي آويخته از سردر مغازه ها مي شناسند كه در بيشتر ايام سال فضايي خنك آميخته از مه و نم باران را دارد.
با اين نشانه ها وقتي به منطقه سياه بيشه رسيديد، بهتر است سرعت را كم كنيد تا به پل زنگوله در اين منطقه برسيد. حالابايد كمي چشم بچرخانيد تا تابلويي سبز رنگ در كناره جاده نمايان شود. 35 كيلومتر تا خانه نيما يوشيج. روستاي زيباي يوش.
*جاذبه ها
ديدار از خانه نيما يوشيج (پدر شعر نو( ، بازديد از برج کيا داوود، پياده روي در روستاي زيباي يوش و ديدار مناظر زيباي پاييزي ، رودخانه يوش، ارتفاعات زيبا، باغ هاي ميوه، چشمه هاي بالامحله، پايين محله و چشمه سر خانه هاي تاريخي ميرزا مهدي خان و باغ شاه .
علاوه بر جذابيت هاي طبيعي، زادگاه نيما يوشيج شاعر معروف و نوپرداز معاصردر آنجا قرار دارد و همواره مورد استقبال ادب دوستان جهان است . خانه نيما که آرامگاه وي نيز مي باشد از بناهاي متعلق به اواخر دوره صفويه است که با ويژگي هاي سنتي منطقه کوهستاني نور ساخته شده و با پلان مربع شکل داراي يک حياط مرکزي و اتاق هاي متعدد در اطراف حياط مي باشد. عناصر تزئيني آن شامل آجرکاري ، گچ بري ، رنگ کاري ، خراطي ، ارسي هاي زيبا و آينه کاري است كه آثار مهم کشور مي باشد .
نيما يوشيج 110 سال پيش در اين خانه به دنيا آمد. پس از 62 سال زندگي در سال 1338 در شهرري فوت كرد و همانجا به خاك سپرده شد. اما در سال 1372 پيكرش به خانه پدري منتقل و در حياط مركزي خانه دفن شد. در سالهاي بعد سيروس طاهباز و بهجت اسفندياري نيز به او پيوستند تا احساس تنهايي نكند. خانه نيما در ميانه روستاي يوش و در انتهاي كوچه خاكي و پرپيچ و خمي واقع است كه از جاده اصلي منشعب ميشود. ساختمان اين خانه شامل حياط مركزي و اتاقهاي متعددي است كه با داشتن عناصر تزئيني از قبيل آجركاري و گچبري و ارسيهاي زيبا الهامگرفته از مولفههاي تزئيني دوره قاجاريه است.
*خانه روستايي، تنها انتخاب براي شبماني
در روستاي يوش هتل يا مهمانسرا براي اقامت و شبماني وجود ندارد و تنها گزينه خانههاي روستايي است و گردشگران ميتوانند شب را در خانههاي روستايي سپري كنند. مهمانان نيما پس از بازديد از خانه تاريخياش و روستاي يوش از بنيانگذار شعر سپيد خداحافظي ميكنند اما سفر كماكان ادامه دارد. پس از يوش نيز جاده چنان است كه بود. رودخانه همچنان ميخروشد و قلل البرز پشت به پشت هم ايستادهاند و مناظر طبيعي يكي پس از ديگري به مانند فريمهاي عكاسي يا تابلوهاي نقاشي از پي يكديگر ميآيند و ميروند.پانزده كيلومتر بعد از روستاي يوش يگانه شهر اين جاده بيمانند واقع شده است. بيشك همگان در بلده توقف خواهند كرد از توقفهاي كوتاه براي تهيه مواد غذايي تا اقامتهاي دوسهروزه. ناگفته نماند تنها پمپ بنزين اين جاده در شهر بلده قرار دارد. بلده شهر بزرگي نيست و بدون توقف وارد شدن به شهر و خارج شدن از آن كمتر از پنج دقيقه به طول ميانجامد. بنامترين اثر تاريخي بلده را ميتوان از كنار تنها ميدان شهر ديد.
بقاياي قلعه پولاد متعلق به اوايل دوره اسلامي بر فراز صخرهاي در جانب شمال شرقي شهر بلده جاخوش كرده است.از بلده دو راه پيش رو داريد كه هر دو به يك مقصد ختم ميشود. اولي مسير مستقيم بلده به نور است كه از طريق آن با طي نزديك به 30 كيلومتر به شهرستان نور ميرسيد و دومي ادامه جاده يوش بلده است كه با حركت در آن و طي مسافتي حدودا هفتاد كيلومتري به ميانه جاده هراز ميرسيد. از دوراهي يوش در جاده هراز تا شهرستان نور نزديك به صدكيلومتر راه است. مسير دوم با اينكه طولانيتر است اما با طي طريق در آن شانس اين را داريد كه علاوه بر لذت بردن از مناظر بديع جاده يوش بلده و بخشهايي از جاده هراز از شهرهاي آمل، بابل و محمودآباد گذر كنيد تا به نور برسيد.تا قدم در اين جاده نگذاريد و لختي در كنار رودخانهاش نياساييد هرگز نخواهيد فهميد كه چطور طبيعت، طبع انسان را نازك و قريحهاش را لطيف ميكند.
يوش داراي تابستانهاي گرم و خنك وزمستانهاي بسيار سرد است .گاهي تا ارتفاع يك متر در اين ناحيه برف مي نشيند .
از يوش كوههاي سرنو، مازوبند، و علي چال را در شمال و كوههاي سرخ بند و اشلي را در جنوب مي توان ديد .
پوشش گياهي منطقه عبارت است از: گون، اسپند، مورد، گلپر، خاكشير، پونه، و گزنه .
در يوش انواع درخت و درختچه ها ي جنگلي ، چون: اوجا ، سپيدار، بيد، تبريزي، ازگيل و وليك مي رويد.
پراكندگي جانوري
در محدوده روستاي يوش انواع جانوران غير اهلي از قبيل: بز كوهي، خوك، پلنگ، خرس، گرگ، جوجه تيغي، خرگوش، شغال، سمور و گربه وحشي يافت مي شوند .
*مكانهاي تاريخي يوش:
گنبد كياداوود واقع بر تپه اي مشرف بر گورستان بالاي يوش.
مقبره سيد امين و سيد جلال در نزديكي قبرستان قديمي روستا.
سنگ سياه رنگ موسوم به اسب زين . اين تخته سنگ در كنار رودخانه هراز قرار دارد و نقش زين و اسب بر روي آن نقر شده است .
باغ شاه، خانه ميرزا مهدي، حمام قديمي كه امروزه تخريب شده است و خانه نيما.
آبشار اوبن
آبشار اوبن یکی از زیباترین و بکرترین آبشارهای ایران در عمق جنگل دودانگه ساری است. این آبشار در مرز استان های سمنان و مازندران در منطقه حفاظت شده دودانگه قرار گرفته. آب آبشار به رودخانه شیرین رود می ریزه. اوبن در زبان محلی به معنای زیر آبه. ارتفاع آبشار از سطح آبهای آزاد در حدود ۱۷۰۰ متره. این آبشار از چشمه طبیعی در بالادست خود تغذیه می شه و به رودخانه تجن میریزه.
روستای دزلی
روستای دزلی از توابع بخش مرکزی شهرستان سروآباد در استان کردستان، در فاصلة ۲۸ کیلومتری شهر سروآباد و ۱۱۵ کیلومتری مرکز استان (سنندج) قرار دارد.
ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۴۰۰ متر است و اطراف آن را کوه و دره فرا گرفته است.
روستای دزلی تحت تأثیر اقلیم کوهستانی تابستان های معتدل و دلپذیر و زمستان های سرد دارد.
این روستا تاریخی کهن دارد. مسجد باشکوهی که از دوران خلافت خلفای راشدین برجای مانده است، آرامگاه دوازده (۱۲) اصحاب و سایر بناهای تاریخی گواهی بر این مدعاست.
مردم روستای دزلی به زبان کردی(گورانی) سخن می گویند، مسلمان و پیرو مذهب تسنن هستند.
روستای قوشه دامغان
اولین اثر و مهمترین بنای تاریخی روستا کاروانسرای شاه عباسی است که متعلق به دوران صفویه می باشد و یکی از بناهای زیبای مسیر خراسان محسوب می شود.این بنا از نوع چهار ایوانی است که از دور به شکل مربع است و از داخل به صورت هشت ضلعی ساخته شده است.در مقابل این بنا آب انباری قرار دارد که برای استفاده زائران ساخته شده است.
روستای قوشه,روستای قوشه دامغان روستای قوشه در دهستان تویه دروار در بخش امیرآباد واقع است.
قوشه، یکی از روستاهای شهرستان دامغان در استان سمنان است. این روستا در دهستان تویه دروار در بخش امیرآباد واقع است. قوشه در 38 کیلومتری جنوب باختری دامغان و در مسیر جاده دامغان - سمنان جای دارد.
جمعیت روستای قوشه بر اساس نتایج سرشماری سال 1385، 135 نفر (41 خانوار) بوده است. این روستا در فاصله 14 کیلومتری روستای دروار (مرکز دهستان) قرار دارد. روستای قوشه با توجه به جمعیت نسبتا کم خود دارای آثار باستانی و مکانهای تاریخی جالبی هست که کاروانسرای شاه عباسی یکی از این آثار است که دارای ثبت ملی است.
اولین اثر و مهمترین بنای تاریخی روستا کاروانسرای شاه عباسی است که متعلق به دوران صفویه می باشد و یکی از بناهای زیبای مسیر خراسان محسوب می شود.این بنا از نوع چهار ایوانی است که از دور به شکل مربع است و از داخل به صورت هشت ضلعی ساخته شده است.در مقابل این بنا آب انباری قرار دارد که برای استفاده زائران ساخته شده است.
دومین اثر تاریخی روستا که مورد توجه بسیاری از اهالی قوشه و مهمانان و آشنایان قرار گرفته است حمام تاریخی این روستا است که قدمت دیرینه دارد. این حمام دارای رختکنی بزرگ است که دور تا دور آن دارای سکوهایی است برای تعویض لباس و در وسط این رختکن حوض کوچکی قرار دارد.
بعد از رختکن وارد فضای اصلی حمام میشویم که دارای حوضی در وسط و دوشهایی در قسمت شمالی و دارای خزینه ایی است که در شرق این حمام قرار دارد که البته در حال حاضر این خزینه وجود ندارد.
قوشه با توجه به جمعیت کم خود نسبت به روستاهای اطراف مراسم محرم پر شوری دارد. اوج مراسم های عزاداری از روز هفتم که هیئت قوشه ای های مقیم دامغان به صورت دسته عزاداری وارد روستا می شوند آغاز میشود که بعد از آن هیئت های روستای صح از تویه دروار و تهرانی های مقیم شهر امیریه وارد روستا می شوند. از دیگر مراسم های روستا خواندن تعزیه (شبیه خوانی) است که در روزهای نهم و دهم محرم برگزار می گردد و معمولا بعد از شب شام غریبان دیگر مراسمی در روستا برگزار نمی شود و عملا محرم به همان یک دهه خلاصه میشود و مراسم خاصی برگزار نمیگردد.
یکی از مزیت های روستای قوشه در عزاداری محرم داشتن جمعیت جوان پرشور این روستا است که این روستا را متمایز از سایر قریه های اطراف کرده است.
طاق شاه عباسی، نازکترین سد جهان در ایران
طاق شاه عباسی پر رکوردترین بنای تاریخی ایران است!
کمتر کسی پیدا می شود که از جاذبه های تاریخی یزد شنیده باشد و نام طاق شاه عباسی به گوشش نخورده باشد. بنایی که شاید دیدنی ترین اثر تاریخی طبس به شمار بیاید و یکی از جاذبه های فراموش نشدنی استان یزد که چندین لقب تکرار نشدنی را همراه خود دارد.
طاق شاه عباسی پر رکوردترین بنای تاریخی ایران است! سدی با 60متر ارتفاع که نه تنها لقب قدیمیترین و بزرگترین سد قوسی جهان را با خود یدک می کشد، بلکه به مدت 550 سال هم به عنوان بلندترین سد در جهان شناخته می شد. اما سد شاه عباسی یک لقب دیگر هم دارد که هنوز هیچ سدی موفق به تصاحب آن نشده است: نازکترین سد جهان که به خاطر عرض تاج یک متری اش به این نام شناخته می شود.
برای دیدن طاق شاه عباسی که به سد شاه عباسی هم معروف است، باید به روستای 700 ساله خرو و در فاصله 27 کیلومتری شهر طبس سفر کنید. جایی در نزدیکی چشمه آب گرم مرتضی علی (ع) که قبلا درباره اش مفصل نوشته ایم.
بالاتر از این چشمه، دره تنگی وجود دارد که در آن طاق شاه عباسی بنا شده است. قدمت این طاق را به دوره صفویه نسبت می دهند و معتقدند که سنگ نگارههای بزکوهی که بر آن حک شده اند، نمادی از درخواست فراوانی آب، زایندگی و فراوانی نعمت است. عده ای هم این بزها را نمادی از فرشتگانی می دانند که برای نگهبانی آب، افزایش و فراوانی نعمت بر دیوارههای طاق دعا می کنند.
اگر گذارتان به طبس و روستای خرو افتاد، بعد از تماشای این سد جالب و شگفت انگیز حتما سری هم به چشمه دیدنی مرتضی علی بزنید که برگ های جدیدی برای غافلگیری شما رو خواهد کرد!
این چشمه در آن واحد دو بخش سرد و گرم دارد که به موازات یکدیگر جریان پیدا می کنند. به این معنی که یک سمت چشمه سرد و سمت دیگر آن گرم است و شما با قدم زدن در آن می توانید یک پای خود را در آب سرد چشمه فرو کنید و پای دیگرتان را در آب گرم آن!
برای دیدن طاق شاه عباسی باید به روستای خرو در فاصله 27 کیلومتری شهر طبس سفر کنید
دلیل این اتفاق آن است که آب گرم چشمه از دیواره سمت راست به داخل رودخانه می ریزد و همین، اختلاف دمایی را در چشمه ایجاد می کند که گاهی به 10درجه هم می رسد! غلظت بیشتر آب گرم و تفاوت ساختاری آن با آب سرد جاری در كف رودخانه باعث میشود که این آب ها تا مسافت حدود سیصد متری بستر رودخانه هم پیش بروند در حالی که به طور کامل با هم مخلوط نشده اند و در بستر رودخانه قابل تفکیک هستند! به این ترتیب می بینید که در یك طرف رودخانه آب سرد و در طرف دیگر آب گرم جریان دارد.
برای رسیدن به آبگرم مرتضی علی باید از شهر طبس بگذرید و بعد، حدود پنج كیلومتر را با پای پیاده طی کنید كه بیشتر این مسیر از داخل آب می گذرد. در طول راه، دیوارههای بلند دره مانندی در دو طرف همراهی تان می کنند که روی آنها حفرههای کوچک و بزرگ با نظم خاصی قرار گرفته اند. بعضی از این حفره ها، چشمه های جوشان آب هستند که بزرگترین شان به حمام مرتضی علی معروف شده است.
پل معلق مشگین شهر
مرتفع ترین پل معلق خارومیانه در مشگین شهر اردبیل آماده افتتاح شده است.
پل معلق مشگین شهرسالها به حالت معلق مانده بود اما با پیگیری مسئولان استانی و شهرستانی این پروژه توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی در حال راه اندازی است.
این پل بر روی رودخانه خیاوچای احداث شده است و قرار است در کنار آن یک کمپ تیم ملی نیز با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیارد تومانی توسط بخش خصوصی راه اندازی شود.
طول پل معلق ۳۴۵ متر، عرض آن سه متر و ارتفاع از کف دره ۸۰ متر است و به عنوان بزرگترین پل خاورمیانه محسوب می شود که ساخت آن بعد از شش سال دوباره شروع شده است.
قرار است در کنار این پل احداث شهرک توریستی با امکانات گردشگری از جمله هتل، استخرهای آبگرم، پیست های متنوع از جمله اسکی، اسب سواری ، ارابه رانی و دوچرخه سواری و سایر امکانات جانبی نیز احداث شود.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.