مسئولیتی که آموزش و پرورش بر عهده نمیگیرد
سال تحصیلی جدید امسال شرایط متفاوتی را با سالهای گذشته دارد، شرایطی که مهمان ناخوانده کرونا به همه دانش آموزان، معلمان و خانوادهها تحمیل کرده است.
کرونا با حضورش شرایط متفاوتی را برای همه رقم زده است و مشخص نیست این بیماری منحوس تا چه زمانی ادامه داشته باشد.
در این شرایط با وجود علیرغم نگرانی و استرس پدر و مادرها از حضور فیزیکی فرزندانشان در مدرسه و خطر ابتلای آنان به کرونا، آموزش و پرورش در تصمیمی غریب وقوع درست ۴۸ ساعت مانده به آغاز سال تحصیلی همه تصمیمات قبلی خود را کنار گذاشت و با این بهانه که همه مناطق سفید هستند و تفاوتی میان مدرسه و دیگر اماکن وجود ندارد، همه دانش آموزان را به مدرسه کشاند؛ این شرایط در حالی رقم خورده است که بسیاری از اولیا از فرستادن فرزندان خود به مدرسه خودداری کردهاند و ترجیح میدهند سلامت فرزندانشان فدای آموزش نشود.
کافی است یک فرزند محصل یا یک معلم در خانه داشته باشید، تا با رنجی که آنان در تابستان کشیدند، آشنا باشید.
درست در سه ماهه تابستان که هرساله ضرورتی برای حضور معلمان در مدرسه نبود، بسیاری از مدارس با دعوت از آنان فیلمهای مجازی را برای ادامه حضور مجازی معلمان در پیش گرفتند، اقدامی که خانوادهها به نحو دیگری متحمل هزینه شدند و بسیاری از آنان با خرید گوشی هوشمند برای استفاده از سامانه شاد هزینه گزافی را در این زمینه انجام دادند.
با این وجود اگرچه همه برنامهریزیهای خود را برای حضور مجازی دانش آموزان در مدرسه انجام داده بودند، اما به یکباره همه تصمیمات تغییر کرد و اولیا در دوراهی سلامت یا آموزش قرار گرفتند.
در این شرایط برخی مدارس دولتی از فرصت استفاده کرده و برای اینکه هم به حرف آموزش و پرورش تبعیت کرده باشند و هم به نوعی خودشان را از مسئولیت سلامت فرزندان مبرا کنند، در اقدامی از والدین خواستند تا رضایت نامهای را به منظور حضور فرزندانشان در مدرسه امضا کرده و خطر حضور آنان را در مدرسه بپذیرند.
بر این اساس فایل صوتی که در اختیار میزان قرار گرفت، یکی از مدیران مدرسه دولتی از خانواده اولیا میخواهد که رضایتنامه را به منظور حضور فرزندنشان در مدرسه امضا کنند و در این رابطه تاکید میکند: «اگر قرار باشد مدارسه به صورت حضوری ادامه پیدا کنند، هرکس برای حضور فرزندش در مدرسه رضایت دارد، باید فرم رضایتنامه را به فرزندش بدهد و آن را با خود به مدرسه بیاورد. در واقع هر اتفاقی که در این زمینه بیفتد، مسئولیتش با اولیاست و هیچکس هیچ مسئولیتی را در این زمینه نمیپذیرد.»
هرچند پس از برملاشدن این مساله بسیاری از مدارس از گرفتن رضایتنامه خودداری کردند، اما هیچ تعهدنامهای را هم به اولیا ندادهاند که فرزندشان در مدرسه مبتلا به کرونا نشود.
ممنوعیت مدارس در گرفتن رضایتنامه از خانوادهها
در همین رابطه با یکی از مدیران آموزش و پرورش شهر تهران صحبت کردیم و فولادوند، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در پاسخ به سوالی در خصوص رضایتنامه گرفتن مدارس دولتی از خانوادهها به خاطر حضورشان در شرایط کرونایی گفت: «تنها سه مدرسه اقدام به این کار کردند که ما این مساله را بررسی کردیم و هر مدرسهای بخواهد مباحث رضایتنامه را با خانوادهها مطرح کند، این مساله خلاف قوانین است و ما به شدت با آن برخورد میکنیم»
وی در ادامه به سوال دیگری در خصوص اینکه با این شرایط آیا آموزش و پرورش مسئولیت حفظ سلامت دانش آموزان را به عهده میگیرد تا دانش آموزی به کرونا مبتلا نشود، پاسخ داد و گفت: آیا اتوبوسرانی، دانشگاهها این مسئولیت را پذیرفتهاند؟ این سوال شما سوال خوبی نیست و از جمله مسائلی است که خانوادهها را دچار چالش میکند.»
فولادوند به سوالی دیگری در خصوص اینکه این مساله از جمله نگرانیهای اولیاست و آنان از ما مطالبه دارند که پیگیری مساله باشیم چراکه ممکن است شما بگویید که تمامی تمهیدات را انجام دادهایم و نگرانی از این بابت نداریم، خاطرنشان کرد: «این سوال را از آقای وزیر اعلام کردند و بهتر است که شما برای پیدا کردن پاسخ سوالتون به آرشیو صدا و سیما مراجعه کنید.»
در این شرایط با توجه به اظهارات مدیرکل آموزش و پرورش تهران عملا حضور دانش آموزان در مدرسه و خطر ابتلای آنان به کرونا هیچ مسئولیتی را برای آموزش و پرورش به همراه ندارد و این تنها مشکل مدارس و اولیاست که در این مساله نگرانی دارند.
بسیاری از مدیران دولتی مدارس نگرانند که چگونه با اضطراب و استرس ناشی از کرونا باید به فعالیت مدارس در سال تحصیلی جدید ادامه دهند و در این راه هیچ کس جز خدا یاریشان نمیکند.
در پایان باید بر این موضوع تاکید کرد که شاید آموزش و پرورش ماه دیگر به این نتیجه برسد که ادامه حضور دانش آموزان به صلاح نیست و بهتر از طریق سامانه شاد فعالیت تعلیم و تربیت دنبال شوند، اما بد نیست بدانیم که در این یکماه ممکن جان هزاران دانش آموز به خطر بیفتد و تبعات این مساله بر عهده آموزش و پرورش است.