صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

باقری: حقوق بشر وارداتی نیست/ رعایت حقوق مردم در جامعه با امر به معروف و نهی از منکر میسر می‌شود

۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۰:۳۹
کد خبر: ۶۱۸۱۸۵
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
دبیر ستاد حقوق بشر گفت: اگر امر به معروف و نهی از منکر در جامعه دینی جا بیفتد و همه مسئول باشند و آن را ترویج کنند، دیگر به من چه و به تو چه نخواهیم داشت و حقوق مردم به نحو احسن رعایت می‌شود.

- علی باقری معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضاییه با حضور در ویژه برنامه تلویزیونی ماه مبارک رمضان "مکث" که دومین قسمت از این برنامه بود، به سوالات مطروحه در خصوص حقوق و  پرونده‌هایی که در این ۴۰ سال، چه داخلی و چه خارجی بر زمین مانده، پاسخ داد.

وی در ابتدا با بیان اینکه امروز روز دهم ماه مبارک رمضان است، اظهار داشت : همه ما باید در این ده روز تأملی بر رفتار خود داشته باشیم، باید کمی ها و کاستی های خود را در نزدیکی به خدا و اهل بیت علیهم السلام مرور و جبران کنیم. ان شاالله همه ما توفیق داشته باشیم آنچه که شایسته یک مسلمان شیعه و مسئول است و درچارچوب و تحت امر حضرت ولی عصر(عج) این مسیر را طی کنیم.

طالب زاده مجری برنامه با طرح این سئوال گفت بخش بین الملل دستگاه قضایی ایران تنها نباید به موضوعاتی مانند ۱۱ سپتامبر و یا پرونده های مورد بررسی در دادگاه لاهه توجه کند و باید به موضوعاتی مانند تخریب منزل حضرت خدیجه سلام الله علیهما از سوی رژیم سعودی و هتک حرمت مقدسات مسلمانان و جهان اسلام مانند ساختن برج العرب مشرف به کعبه، نیز توجه کند و این موضوعات را مورد پیگرد قرار دهد.

اماکن مذهبی، میراث اسلامی و میراث بشریت است

باقری در پاسخ به این سئوال، گفت: برج العرب ، نماد جاهلیت عربی است . در دوره حضرت رسول اکرم (ص) که دوره جاهلیت اعراب بود آنها بت‌هایی می‌ساختند که این بت‌ها همه ذیل کعبه قرار داشت و اکنون این برج، بت جاهلیت مدرن است که با وجود آن نمای آن خانه شریف که همه دنیا باید دور آن بگردند پوشانده شده و این عمق جاهلیت مدرن را نشان می دهد که در مقدس ترین مکان، چنین ساخت و سازی را برپا کردند.

وی افزود: سعودی‌ها از ابتدا این نگاه تخریبی را داشتند. این اماکن میراث اسلامی و میراث بشریت است ولی سعودی ها در مکه و بقیع به بهانه‌های مختلف مرتکب جنایت شدند و این نشان دهنده فهم و درک آنها از دین و پدیده های مختلف در عرصه حیات است . در کشورهای دیگر هم مثل یمن همینطور رفتار می کنند و کودکان، زنان و مردان را به فجیع ترین شکل به شهادت می رسانند و هدفی هم جز توسعه‌طلبی و زیاده خواهی ندارند .

دبیر ستاد حقوق بشر تصریح کرد: نکته شما درست است باید جهان اسلام و همه آزادی خواهان در عرصه مقابله حقوقی در قبال اینها اقامه دعوا کنند تا بدون هزینه نتوانند هر اقدامی را انجام دهند. آنها می گویند کشور خودمان است اما کعبه و اماکن مذهبی عربستان میراث بشریت است. وقتی برخی از این اماکن در دنیا و از جمله ایران به ثبت یونسکو می رسد کوچکترین آسیبی ببیند صدای همه دنیا درمی آید ولی ظاهرا سعودی ها حتی اجازه ندادند این اماکن به ثبت یونسکو هم برسد!

وی تأکید کرد: آنها یک مفری برای خود ایجاد کردند که بتوانند هر جنایتی را نسبت به تاریخ، تمدن اسلامی و میراث گران‌بهای مسلمان ها انجام بدهند و کسی نتواند در مقابل آنها ادعایی را مطرح کند. ما باید ظرفیت‌های جهان اسلام، چه ظرفیت های دولتی و چه ظرفیت های مدنی را بسیج کنیم برای اینکه اجازه ندهیم این روند توسعه تخریبی سعودی ها بیش از این ادامه پیدا کند.

غربی ها طوری القا کردند که حقوق بشر یک بحث وارداتی است

معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش درباره بحث حقوق بشر، گفت: غربی ها طوری القا کردند که حقوق بشر یک بحث وارداتی است، در صورتی که مبنای حقوق بشر دینی است یعنی همه چیز و همه حقوق از خدا است و از حق الله نشأت می گیرد و خداوند این حقوق را به انسان اعطا کرده است. حقوق مردم در دین اسلام آنقدر محترم است و جایگاه والایی دارد که اگر فردی با سلاح مردم را بترساند مرتکب محاربه با خدا شده است. در روایات آمده و در این ماه هم زیاد می شنویم که توبه و استغفار کنید و به سمت خدا بروید که خداوند از حق خود می گذرد اما حق الناس را باید ادا کنید.

وی با اشاره به اینکه فضایی که غربی‌ها برای ما ایجاد کردند فضای مسمومی است، افزود: آنها به بهانه حقوق بشر یک فضایی را ایجاد کردند و اقشار مختلف را در مقابل هم قرار دادند مثل حق زن، یا حق کودک یا حق اقلیت‌ها؛ بعد وقتی ما در مقابل حق همه مردم قرار می گیریم مثل حق همه ملت ایران، اینجا می‌گویند تساهل و تسامح کنید! مثل توانمندی دفاعی و موشکی ما که آنها در مقابلش می ایستند و می‌گویند نباید شما آن را در اختیار داشته باشد، بعد سینگال تعامل می‌دهند.

باقری با بیان مباحث در مورد انرژی هسته‌ای، گفت: برخی می‌گفتند ما نفت و گاز داریم نیازی به انرژی هسته‌ای نداریم پس تعامل کنیم، در صورتی که اتفاقا جایی که باید بایستیم جایی است که باید از حقوق ملت دفاع کنیم ولی در داخل باید تعامل داشته باشیم. آنها که می‌گویند تساهل کنیم در مورد ارث پدری خود با خواهر و برادر بارها قهر و آشتی داشتند تا یک متر خانه و مغازه پدری را از دست ندهند اما به حقوق ملت که می‌رسند اهل تساهل می‌شوند.

وی در ادامه درباره خصوصیات جامعه دینی ، تصریح کرد: جامعه دینی مبتنی بر محبت و صفا و الفت است . حقوق کجا مطرح می شود موقعی که اختلاف مطرح شود . در جامعه دینی که باید مملو از صفا و محبت باشد حقوق در مرحله آخر قرار می‌گیرد . اما غربی‌ها برعکس دنبال حق هستند که مالی را از آن خود کنند. وقتی زن دنبال حق خود باشد، مرد دنبال حق باشد و بچه هم همینطور، این زندگی در حال فروپاشی است، زندگی با محبت زندگی می شود؛ جامعه هم همینطور است .

ساز و کار درون‌زا و برون‌زا در جامعه دینی برای رعایت حقوق مردم تعبیه شده

دبیر ستاد حقوق بشر افزود: جامعه دینی یک جامعه محبت آمیز است . در جامعه دینی مثل یک خانه، پدر و مادر در آن با مسئولیت پذیری بیشتر فضا را مملو از محبت می کنند. در حکومت دینی هم همینطور است همه ارکان حکومت، مثل پدر و مادر هستند از شهرداری گرفته تا کلانتری و تامین اجتماعی. در جایگاه حاکمیت وقتی فردی قرار می گیرد نقش سرپرست را دارد و مسئولیت او بیشتر می شود . وقتی مسئولیت بیشتر می شود بیشتر باید مراقب حقوق مردم باشند. این ساز و کاری است که در دین برای آن تدارک دیده شده است .

وی یادآور شد: دو سازوکار در جامعه و حکومت دینی برای رعایت حقوق مردم تعبیه شده است؛ یک سازو کار "درون زا" و یک سازو کار"برون‌زا". سازوکار درون زا، مسئولیت‌پذیری، وجدان و یا به تعبیر دینی تقوای مسئولان است . مدیران ، مسئولان ، نماینده مجلس ، شهردار ، استاندار و یا هر فردی که در هر عرصه ای حاکم است باید مسئولیت پذیر باشد. حاکمیت داشتن بسیار مهم است همانطور که مقام معظم رهبری در بیانیه دوم بر این نکته تصریح کردند و فرمودند طهارت اقتصادی شرط مشروعیت همه مقامات حکومت جمهوری اسلامی است. بعد ادامه دادند همه مقامات جمهوری اسلامی باید از شیطان حرص بر حذر باشند.

باقری با اشاره به اینکه حرص یک رذیلت اخلاقی است، خاطرنشان کرد: فرمایش مقام معظم رهبری یک دستور حکومتی است یعنی مسئولان ما باید از رذایل اخلاقی به دور باشند و با رعایت این رکن حقوق مردم محقق می‌شود.‌ رکن بعدی برون زا است که ساز و کار بیرونی امر به معروف و نهی از منکر است. یک فریضه مغفول و فراموش شده در بسیاری از عرصه‌هاست . ما فکرمی کنیم فقط نماز، روزه ، حج ،خمس و زکات واجب دینی است. در صورتی که چیزی که حتی می تواند به خمس و زکات هم حیات بدهد امر به معروف و نهی از منکر است . اگر همه مسئول باشند دیگر به من چه و به تو چه نداریم؛ همه در مقابل هم مسئول هستند . اگر این امر ترویج پیدا کند حقوق مردم به شکل احسن رعایت می‌شود.

معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضاییه در ادامه در خصوص راهبردهای دستگاه قضا در دوره تحول، گفت: یکی از راهبردهای جدید قوه قضائیه این است که اقدام علیه‌ جمهوری اسلامی ایران در عرصه بیرون از کشور باید هزینه‌مند باشد. هزینه ایجاد کردن هم اینگونه است که پیگیری حقوقی و قضایی لازم انجام گیرد تا از تعدی بیشتر حقوق ملت ایران جلوگیری شود. خیلی از حقوق قابل استیفا نیست، مثلا در مورد جانبازان شیمیایی هیچ ما به‌ ازای مادی نمی‌تواند حق آنها را استیفا کند ولی در چارچوب‌های حقوقی باید کسانی که در این قضیه دخیل بودند محاکمه شوند.

کشورهای اروپایی که سلاح شیمیایی به صدام دادند نه غرامت پرداختند نه عذرخواهی کردند

وی افزود: در بحث سلاح‌های شیمیایی موضوع جدی است چون تجهیزات سلاح شیمیایی فقط به صدام داده نشد ولی آلمان و چند کشور اروپایی این کار را کردند. از این جهت این موضوع قابل پیگرد جدی است چون این سلاح‌ها ممنوعه بوده و همه دنیا باید آن را از بین برده باشند که البته آمریکایی‌ها به این بهانه که بودجه انهدام آن را نداریم برای خود مهلت خریدند و هنوز این سلاح‌ها را منهدم نکردند. تا‌کنون هم کشورهای اروپایی که سلاح شیمیایی در اختیار دیکتاتور عراق قرار دادند نه تنها غرامت نپرداخته‌اند حتی عذرخواهی هم نکردند. همچنین چون اینها قدرت‌های موثر بودند حتی نگذاشتند موضوع در شورای امنیت مطرح شود.

  • بیشتر بخوانید:

باقری کنی: آمریکا قصد دارد با طرح معامله‌­ی قرن استمرار جنگ در منطقه را نهادینه کند

باقری یادآور شد: بعد از مدت‌ها که این کار تکرار شد با دیپلماسی رسانه‌ای خوب ایران در آن زمان موضوع در شورای امنیت طرح و نهایتا قرار شد که بیانیه‌ای بدهند که سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه از آن جلوگیری کردند و در واقع یک جبهه هماهنگ با علم به این جنایت این کار را انجام دادند که البته این مسأله قابل پیگیری است چون شاهدین و مصدومین  آن اکنون حضور دارند.

وی در پاسخ به سئوال دیگری در خصوص پیگیری پرونده حضور آمریکا در جنگ تحمیلی توسط ایران، گفت: ما باید به طور جدی به فکر استیفای حقوق ملت ایران در عرصه مناسبات بین‌المللی باشیم و هر گونه تعلل ما باعث می‌شود که آنها از دریچه دیگر سیاست‌های خود را پیگیری کرده و باز به حقوق ملت ایران تعدی کنند. مثلاً بحث‌های مربوط به برنامه موشکی و هسته‌ای که مطرح می‌شود دقیقا تعدی به حقوق ملت ایران است. حق هر ملتی است که باید برای دفاع از تمامیت ارضی خود این حق را داشته باشد، بنابراین نباید در مقابل چنین تعدیاتی کوچکترین نرمشی داشته باشیم.

دبیر ستاد حقوق بشر گفت: متاسفانه این مساله وجود دارد که جریان غربگرایی در داخل کشور با آنها در این زمینه همنوایی دارد و فرش قرمز برای آنها پهن می‌کند و  تصور می‌کنند که اگر در عرصه‌ای کوتاه بیاییم آنها می‌گذرند؛ در صورتی که تجربه تاریخی نشان داده که ما در مقابل حقوق خودمان به هیچ وجه نباید کوتاه بیاییم. اگر هرگونه تسامحی در مورد حقوقمان کنیم معلوم نیست نقطه پایان آن کجا باشد. بزرگترین دستاورد ما در جنگ تحمیلی این بود که به همه دشمنان نشان دادیم در زمانی که هیچ امکاناتی نداشتیم در مقابل متجاوز ایستادیم و حال چه برسد به اینکه الان امکانات داریم که این خود نوعی بازدارندگی است.

دغدغه ما ایجاد سازو کارهای صیانت از حقوق ملت ایران و تضمین آن است

وی با بیان اینکه ما باید در عرصه‌های دیگر نیز این موضوع را تکثیر کنیم، تأکید کرد: ما نیازمند این هستیم که نیروهای انقلابی و مومن که ایران اسلامی را باور دارند کمک کنند، بنابراین از همه کسانی که دغدغه حقوق ملت ایران در عرصه بین‌المللی را دارند دعوت می کنیم که با قوه قضاییه و مجموعه بین الملل آن همکاری کرده تا ما قوی‌تر در این عرصه وارد شویم. با توجه به تعاملاتی که با این اساتید داشتیم توانمندی ارزشمندی در ساحت اساتید و دانشجویان وجود دارد که ما را دلگرم می‌کند که رزم آوری موفقی در عرصه احقاق حقوق ملت ایران در مناسبات بین‌المللی داشته باشیم.

باقری با اشاره به اینکه استقرار ستاد حقوق بشر در قوه قضائیه است، گفت: دغدغه ما این است که با ایجاد سازوکارهایی صیانت از حقوق ملت ایران تضمین شود که از قبل کارهایی انجام می‌شده و ما هم به آن سرعت داده‌ایم تا بشود این مسیر را به طور نتیجه بخش دنبال کرد. نکته مهم در صیانت از حقوق مردم در حکومت دینی و مسئولیت پذیری کارگزاران و مسئولان در سطوح مختلف است، اگر بتوانیم این مسئولیت پذیری را جا بیاندازیم بخش قابل توجهی از مسیر پیموده شده است. از این رو علاوه بر ساز و کارهایی که وجود دارد ساز و کارهای تکمیلی را تدارک می‌بینیم که کارهای جدی نیز انجام شده است. به دنبال این هستیم که برای مسئولیت گیری در عرصه‌های مختلف حاکمیت، یکی از ویژگی‌ها رعایت حقوق مردم باشد.

وی با بیان اینکه یکی از بحث‌های جدی ما صیانت از حقوق کسانی است که به نوعی در عرصه‌های مختلف آسیب دیده اند، افزود: از جمله آن، شهدای مراسم تشییع شهید سردار سلیمانی در کرمان است و حدود ۶۰ نفر از مردم عاشق دین و انقلاب و رهبری و حاج قاسم در این تشییع جنازه دچار مصیبت شدند که باعث تاسف بود و خانواده‌های بسیار کریم و عزیزی هم هستند. به دنبال احقاق حقوق این اشخاص به طور کامل هستیم و دستگاه‌هایی که مسئول هستند رسیدگی کنند تا کارشان به مشکل نخورد و همکاران ما پیگیری‌های زیادی انجام دادند. البته آنها انتظاری ندارند ولی وظیفه ماست که شرایطی را برایشان فراهم کنیم که کمترین زحمت را داشته باشند و مسیر زندگی‌ عادی‌شان را ادامه دهند و خدماتی هم که قرار است دولت و حاکمیت به آنها ارائه دهد بدون کمترین پیچیدگی باشد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *