صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو|

وضعیت سوریه پس از سقوط اسد؛ آینده مبهم شام

۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۰:۰۳
کد خبر: ۴۸۰۸۸۹۲
کارشناس مسائل بین‌الملل و غرب آسیا ضمن اشاره به عوامل دخیل در سقوط دولت سوریه، می‌گوید: چشم‎انداز تحولات سوریه بعد از سقوط دولت بشار اسد مبهم به نظر می‌رسد.

گروه‌های مسلح سوریه به‌تازگی پس از یک دوره تحولات چند روزه وارد شهر دمشق شدند و سرنگونی حکومت بشار اسد را اعلام کردند.

بلافاصله بعد از سرنگونی دولت بشار اسد و در دست گرفتن کنترل دمشق ازسوی گروه‌های مسلح، رژیم صهیونیستی تحرکات بی‌سابقه را علیه سوریه آغاز کرد.

آنچه در روز‌های اخیر در سوریه روی داده از ابعاد مختلفی قابل ملاحظه است و تاثیرهایی را بر منطقه خواهد داشت.

عوامل دخیل در سقوط حکومت بشار اسد

در همین رابطه علی ودایع، کارشناس مسائل بین‌الملل و منطقه غرب آسیا در گفت‌وگو با میزان با اشاره به برنامه‌ریزی‌های پشت‌پرده منتهی به سقوط حکومت بشار اسد، گفت: ما شاهد یک سقوط ماتریسی در سوریه بودیم چراکه سقوط ماتریسی وضعیتی است که یکایک اجزای یک حاکمیت به‎طور همزمان دچار فروپاشی می‌شوند.

کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه اصولا فروپاشی حکومت‌ها حالت دمینووار دارند، اظهار کرد: یعنی به‌صورت سلسه ‎مراتبی دچار فروپاشی می‌شوند، اما آن چیزی که در سوریه رخ داد شکل ماتریسی بود.

 

 

وی با تاکید بر اینکه مداخله خارجی در فروپاشی حکومت اسد به‎‌عنوان یک تسهیل‌کننده و کاتالیزور عمل کرد، بیان کرد: وضعیتی که وجود داشت این بود که سوریه در فضای پساجنگ داخلی شاهد ادامه و استمرار حضور بازیگران خارجی بود و هرکدام از این بازیگران خارجی درپی کسب منافع در خاک سوریه بودند.

چندگانگی گروه‌های مسلح سوریه

ودایع در بخشی دیگر ضمن تشریح حضور بازیگران خارجی در سوریه، گفت: نیرو‌های کرد تحت‎ حمایت آمریکا بوده و ارتباط‌هایی هم با رژیم صهیونیستی داشتند؛ همچنین ارتش آزاد تحت حمایت ترکیه بود؛ در همین حال تحریرالشام تلاش کرد از همه طرف‌ها کسب کمک کند.

وی با اشاره به اینکه با این وضعیت یک مسئله ایجاد می‌شود، تشریح کرد: مسئله این است که در گفتمان‌ها و روایت‌ها در رسانه‌ها عمدتا تحریرالشام بررسی می‌شود، اما مسئله‌ای که وجود دارد چندگانگی است که در بین گروه‌های مسلح سوریه وجود دارد و همین موضوع بر روی آینده سوریه نیز سنگینی می‌کند.

کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه تحریرالشام چند زیرشاخه دارد، ادامه داد: گروهی همان جبهه النصره بودند، یک گروه دیگر ارتش آزاد هستند و نیرو‌های قبایل مختلف که همه اینها وجود دارند و به‎نوعی همه اینها در کنار یکدیگر توانستند علیه دولت بشار اسد دست به شورش بزنند.

به گفته ودایع، برخی کارشناسان بر این عقیده هستند که زمان آغاز ناآرامی‌ها را در سوریه باید ملاک قرار دهیم و گروهی دیگر می‌گویند که باید دوران پس از پایان جنگ را ملاک قرار داد.

وی بیان کرد: در هر صورت وضعیتی که وجود دارد این است که معارضان سوری ۱۰ سال وقت صرف کردند تا دست به این اقدام بزنند، اما ظرف ۱۰ روز توانستند به آن چیزی که می‌خواستند دست پیدا کنند و شاید بتوانیم از عبارت ۱۰ سال و ۱۰ روز استفاده کنیم.

واکنش محتاطانه صهیونیست‌ها درباره سوریه

ودایع در بخشی دیگر با اشاره به تحرکات رژیم صهیونیستی در داخل سوریه پس از فروپاشی حکومت بشار اسد، گفت: برای رژیم صهیونیستی می‌توان از ذوق محتاطانه درباره سوریه استفاده کرد؛ چراکه صهیونیست‌ها با وضعیت ذوق محتاطانه درباره سوریه برخورد کردند.

وی ادامه داد: از یک سو صهیونیست‌ها گمان می‌کنند که با رفتن بشار اسد آنها می‌توانند با معارضان ارتباط برقرار کنند کما اینکه ارتباط‌هایی هم دارند، اما یک نگرانی هم دارند و آن نگرانی این است که در فضای آشفته‌ای که در چشم‌انداز آینده سوریه وجود دارد، تهدید‌ها علیه رژیم صهیونیستی شکل متفاوت و یا حتی غیرقابل کنترل‌تری را به خود بگیرند.

نیاز شدید رژیم صهیونیستی برای ایجاد امنیت راهبردی

کارشناس مسائل منطقه، می‌گوید: وجه دیگری که وجود دارد این است که رژیم صهیونیستی با ضربه زدن به مقاومت و ترور فرماندهان آن دستاوردهای تاکتیکی برای خود کسب کرده، اما این رژیم به‎شدت نیاز دارد تا برای خود دستاوردهای راهبردی و یا یک روند استراتژیک رقم بزند.

ودایع با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی نیازمند ایجاد یک عمق استراتژیک برای خود است، عنوان کرد: صهیونیست‌ها به دنبال ایجاد فضای حائل میان خود و کشور‌های دیگر هستند، همین دکترین را می‌توان در رفتار صهیونیست‌ها در غزه دید، همین وضعیت را می‌توان درباره رژیم صهیونیستی در برابر سوریه دید و درباره لبنان نیز به احتمال زیاد تلاش خواهند کرد تا همین وضعیت را ایجاد کنند.

رژیم صهیونیستی به دنبال محدود کردن راه‌های ارتباطی زمینی به اراضی اشغالی

کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه رژیم صهیونیستی به دنبال محدود کردن راه‌های ارتباطی زمینی به اراضی اشغالی است، یادآور شد: قابل پیش‌‌بینی این است که با توجه به وضعیت کنونی، رژیم صهیونیستی ادعا کند که خاک سوریه را اشغال نکرده است.

ودایع، اضافه کرد: رژیم صهیونیستی در حال حاضر برای ایجاد دستاورد استراتژیک برای خود به دنبال ایجاد منطقه حائل در مرز سوریه است.

موضع کشور‌ها در قبال گروه‌های مسلح سوریه

کارشناس مسائل منطقه با اشاره به موضع کشور‌های مختلف درباره گروه‌های مسلح سوریه و حکومت آینده این کشور، اظهار کرد: در این زمینه باید کشور‌ها را دسته‌بندی کرد؛ طیفی از کشورهای مداخله‎گر مانند ترکیه به دلیل حمایت‌هایی که از گروه‌های مسلح داشته‎اند به دنبال ایفای نقش مستمرتر خواهند بود.

وی افزود: آمریکایی‌ها به‎عنوان یک کشور مداخله‎جو به دنبال افزایش نیرو‌های کرد سوریه هستند، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که ایران و روسیه دغدغه‌های خود را درباره سوریه دارند، اما قدرت‌های مداخله‎گر غیرعرب بیشتر مترصد این هستند که ببینند چشم‌انداز سوریه به کدام سمت خواهد رفت، اینها بیشتر مترصد خرید زمان هستند.

وی ادامه داد: در طرف دیگر کشور‌های مداخله‎گر عرب را داریم که اینها نیز دو دسته می‌شوند و تعدادی مانند مصر و اردن دیدگاه خوبی به اخوانی‌ها ندارند و بیشتر به دنبال آن هستند که وضعیت را کنترل کنند، اما جریان کشور‌های عربی که همسو با ترکیه در دسته‎بندی‌های اخوانی قرار دارند تلاش خواهند کرد تا در سوریه ایفای نقش کنند.

کارشناس مسائل منطقه با تشریح موضوع وضعیت سوریه بدون اسد، بیان کرد: فضایی که در حال حاضر وجود دارد مانند آن را کشور‌هایی مانند مصر، لیبی و الجزایر شاهد بودیم، اما بعد از آن دوران شادی زودگذر جنگ‌های داخلی روی داد که در لیبی هنوز هم ادامه دارد.

کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه در سوریه با توجه به تعارض‌های قدیمی که وجود داشته (گروه‌های معارض صرفا تحریرالشام نیست و این یک خطای محاسباتی است که برخی از رسانه‌ها مرتکب می‌شوند)، زمانی که جنگ قدرت شود همه معادلات به‎هم می‌ریزد، گفت: شکل‎گیری یک روند دموکراتیک دفعی نیست و در سوریه ساختار و فرهنگ دموکراسی به صورت دفعی وجود ندارد.

انتهای پیام/ 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *