صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو

نگاهی به ابعاد توانمندسازی و امید در مستند «زندگی روی آب»

۳۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۳:۰۲
کد خبر: ۴۷۳۰۴۰۷
کارگردان مستند «زندگی روی آب» ضمن اشاره به لزوم ساخت مستندهایی که ابعاد تلاش مهندسان و نیروی انسانی در حوزه نفت و گاز را نشان می‌دهد، تلاش آنان را یک حرکت امیدبخش و انگیزه‌ساز در مسیر توسعه دانست. 

علی تک روستا کارگردان و مستندساز در گفت‌وگو با میزان در مورد اهمیت بازتاب تلاش مهندسان ایرانی بر روی سکوهای گازی پارس جنوبی و حرکت در مسیر تأکیدات مقام معظم رهبری در راستای رشد تولید گفت: مستندی با عنوان «زندگی روی آب» را ساختم که در آن نمایشی متفاوت از تلاش مهندسان ایرانی که روی آب زندگی می‌کنند را به تصویر کشیده است. مجموعه مستند سه قسمتی «زندگی روی آب» از یکشنبه ۲۹ مردادماه به مدت سه شب ساعت ۲۰ از شبکه مستند سیما روانه آنتن و تکرارش روز بعد ساعت ۱۰ پخش می‌شود.

وی ادامه داد: آهنگ زندگی سکوی پارس جنوبی  که در مرز آبی ایران و قطر و در دل آب‌های نیلگون خلیج‌فارس قرار دارد، با سایر نقاط متفاوت است.  ازاین رو با به تصویر کشیدن پرتره سه تن از افرادی که روی این سکو فعالیت و زندگی می‌کنند، توانستم به بخشی از زندگی این تلاشگران عرصه تولید بپردازم و زندگی واقعی آنان را به تصویر بکشم.  این در حالی بود که در تصورات ما زندگی این فعالان عرصه نفت و گاز با یک زندگی مرفه و امکانات مالی خوب گره‌ خورده است، در حالی که وقتی به حقیقت زندگی آنان می‌رسیم، تصویر متفاوت از تصورات خود را می‌بینیم.  زندگی و حضور در کنار آنها در مدت سه ماه فیلم‌برداری حاکی از تجربه‌های سخت اما دل‌نشینی بود. دشواری‌های کاری آنها در کنار برخی مناظر زیبای خلیج‌فارس نکاتی بود که در مستند «زندگی روی آب» به تصویر کشیدم تا مخاطبان آن را دیده و اطلاعات ارزشمندی همراه با تصاویری ارزنده دریافت کنند.

روستا افزود:  ساخت مستند درباره چاه‌های گاز ایران کمتر مورد توجه قرارگرفته بود، از این‌رو شاید بتوان آن را یک سوژه ویژه برای مستند «زندگی روی آب» در نظر گرفت. این مجموعه پرتره سه نفر از مهندسان و کارکنان سکوهای گازی پارس جنوبی را بیان می‌کند و همراه این شخصیت‌ها گفت‌وگوهایی با سایر فعالان حاضر روی سکوی گازی پارس جنوبی انجام شده که در آن توان مهندسان ایرانی در شرایط تحریم، مشکلات دوری از خانواده در زمان حضور روی سکوها و وجود چالش‌ها و همچنین شرایط بحرانی آب و هوایی و سختی کاری که آنها متحمل می‌شوند، با زبان تصویر بیان می‌کند. در عین حال وفاداری و عِرق ملی ایرانی این افراد را نشان می‌دهد، زیرا بارها و بارها سکوی قطری که در همسایگی مرزی پارس جنوبی قرار دارد، پیشنهادهای خوب کاری با حقوق‌های عالی و مزایای قابل توجه به مهندسان و فعالان سکوی پارس جنوبی داده‌اند که از سوی این غیورمردان رد شده است.

وی تأکید کرد: تلاش شبانه‌روزی و استقامت در برابر دشواری‌ها همچنین امید و غیرت ایرانی برای حفظ جایگاه کشور و مرزها تولید نکاتی است که در مستند «زندگی روی آب» به خوبی بیان شده است. نکته دیگری که در زمان ساخت مستند «زندگی روی آب» با آن روبه‌رو شدم وجود گازهای کشنده‌ای بود که در زمان استخراج گاز منتشر می‌شود. این گازهایی حتی یک تنفس آن باعث می‌شود که فرد در زمان کوتاه جان بسپارد بخشی از دشواری‌های زندگی بر روی آب در خلیج همیشه فارس را مطرح می‌کند. بااین‌همه زمانی که شرکت‌های بلژیکی و فرانسوی به خاطر تحریم قراردادهای خود را نیمه‌کاره رها کردند و رفتند این تیم مهندسان ایرانی بود که با تلاش و سخت‌کوشی راه‌های بهره‌برداری از این میدانی گازی و نفتی را پیدا کرده و چرخه‌های اقتصاد و تولید را به چرخش وا‌داشتند.

روستا به قسمت‌های مختلف مجموعه مستند «زندگی روی آب» پرداخت و تصریح کرد: در قسمت اول مستند «زندگی روی آب»به روند خروج شرکت‌های خارجی به علت تحریم اشاره شده همچنین بخشی از تلاش‌ها و راهبرد دست‌یابی به تکنولوژی توسط  مهندسان ایرانی را بیان کرده ... در قسمت دوم شرایط خانوادهای فعالان سکوی پارس جنوبی مطرح شده ... و در بخش سوم نیز دشواری‌ها و فضای سخت‌کاری، بر روی سکوهای گاز پارس جنوبی به بیان شده است.

وی به دشواری‌های خانواده‌های مهندسان و فعالان مستقر بر روی سکوی گاز پارس جنوبی اشاره و تأکید کرد: بخش دیگری از مشکلات فعالان  روی سکوی گاز پارس جنوبی دوری آنها از خانواده‌ها است. حتی در موردی فرزند یکی از مهندسان مستقر بر روی سکو فوت شده بود، در حالی که و پدر بر بالین او نبوده است. به همین دلیل پیکر او را دو روز در سردخانه نگه داشتند تا پدر بتواند در مراسم خاک‌سپاری فرزندش حاضر شود. مشکلاتی از این دست در زمان کرونا اوج چشم‌گیری گرفته بود و فوت نزدیکان این عزیزان شرایط سختی را برای آنان و خانوادهایشان رقم‌زده بود. نکته دیگر اینکه حضور و خروج از سکو نیازمند استفاده از هلی‌کوپتر است که با توجه به آب‌وهوا همچنین شرایط جوی همواره امکان حرکت ندارد.

این مستندساز در مورد مستند «زندگی روی آب» بیان کرد: سکوهای استخراج گاز و نفت در مرزهای آبی ایران و قطر در خلیج‌فارس قرار دارند، بنابراین لوکیشن جذاب برای مخاطب در آن وجود داشت.  مناظری زیبا که در کنار دشواری‌های این تلاشگران عرصه تولید، مستندی جذاب و ویژه خلق می‌کند. نکته قابل توجه دیگر گرمای طاقت‌فرسای منطقه و تعمیرات اساسی است که به دلیل خورندگی‌های آب دریا ایجاد می‌شود، در کنار نگهداری از سکو که هر کدام دشواری‌های خاصی را دارد توانست مستند را غنی از اطلاعات کند.  

وی به خاطرات خود در زمان حضور بر سکوی پارس جنوبی برای ساخت مستند «زندگی روی آب» اشاره و اظهار کرد: از زمانی که هلی‌کوپتر روی سکو پارس جنوبی نشست و من قدم بر سکو گذاشتم، تکان‌های این سازه فلزی عظیم برایم تازگی داشت و در عین حال حرکت را برایم سخت می‌کرد. این شرایط تا سه روز ادامه داشت. راه رفتن برای من دشوار بود اما برای افرادی که در آنجا فعالیت داشتند، کاملاً عادی شده بود. از سوی دیگر نکته مهمی را دریافتم که یک مستندساز علاوه بر تکیه ‌بر توانمندی حرفه‌ای، باید توانایی جسمی لازم را برای حضور در سکوهای گازی و نفتی داشته باشد. این تجربه را در زمانی که مستند «آقا نعمت» را می‌ساختم، کسب کرده بودم و این بار در زمان ساخت مستند «زندگی روی آب» توانستم از آن بهره‌برداری کنم.  

روستا در مورد روند ساخت مستند «زندگی روی آب» بیان کرد: تولید مستند «زندگی روی آب» از بهمن‌ماه ۱۴۰۱ آغاز شد و به مدت سه ماه طول کشید.  این مستند با همکاری شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت و گاز پارس جنوبی در شبکه مستند سیما تولید شده است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *