کاهش 4 برابری روزهای آلوده در خوزستان/ غلظت ریزگردها 10 برابر کم شده است
: مدیر کل محیط زیست استان خوزستان از کاهش 4 برابری روزهای آلوده همچنین میزان ریزگردها در ابن استان خبر داد.
احمد رضا لاهیجانزاده در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی میزان، درباره وضعیت تالاب های خوزستان و تشدید پدیده ریزگرد در این استان اظهار کرد: تالاب ها در تشدید یا کاهش پدیده ریزگردها نقشی بی بدیلی دارند. از دید بنده با توجه به رصد تصاویر ماهواره ای از سال 1353 تاکنون، می توان گفت؛ ریزگردها ارتباط مستقیم و غیر قابل انکاری با وضعیت تالاب های بین النهرین در عراق، حورالعظیم و شادگان دارد.
وی در ادامه افزود: بومیان خوزستان تا سال 1381 با پدیده ریزگرد آشنایی نداشتند. شاید تنها به مدت یک نیمه از روز در سال گرد و خاک و باد شدید در این منطقه مشاهده می شود، این در حالی است که از سال 1381 با خشکیدگی تالاب های عراق که دولت صدام به صورت عمدی برخی از آنها را خشک کرد کم کم با پدیده ریزگرد روبرو شدیم.
مدیر کل محیط زیست استان خوزستان عنوان کرد: از سوی دیگر زی سال ها سد سازی های زیادی در ترکیه، سوریه و عراق صورت گرفت در حالی که حقابه تالاب های بین النهرین تامین نشد. این دو مورد همراه با نپرداختن حقابه تالاب های حورالعظیم و شادگان پس از سد سازی ها در خوزستان پدیده ریزگرد را تشدید کرد.
کاهش گردو غبار در سال جاری
لاهیجان زاده ادامه داد: این تالاب ها از سال های 1385 و 1386 به بعد حدود 90 درصد خشک شد، سپس در سالهای 1387 تا 1389 اوج پدیده ریزگرد را شاهد بودیم به گونه ای که در طول سال تا 85 روز نیز در استان روزهای آلوده ناشی از گرد و غبار داشتیم.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در سال آبی 91-92 و 92-93 بارندگی های خوبی صورت گرفت به گونه ای که در عراق 70 درصد افزایش بارندگی داشتیم، این امر منجر به آبگیری تالاب ها در خوزستان شد. در نتیجه پدیده ریزگرد بسیار کاهش یافت.
مدیر کل محیط زیست استان خوزستان گفت: با کاهش پدیده ریزگرد در پنج ماه گذشته چیزی حدود 10 روز یا کمتر گرد و غبار داشته ایم. این آمار در مقایسه با پنج ماه اول سال گذشته که بیش از 40 مورد گرد و غبار داشته ایم قابل توجه است.
لاهیجان زاده اظهار کرد: غلظت ریزگردها نیز نسبت به گذشته کاهش یافته است.در گذشته غلظت آن بیش از 10 هزار میکروگرم بر متر مکعب بود در حالی که اکنون به ندرت به بیش از هزار میکروگرم بر متر مکعب می رسد.
اهواز نیاز به رسیدگی فوری دارد
وی ادامه داد: در صورتی که شما در سطح استان خوزستان یک پرواز هوایی داشته باشد شعله های نفت را تماشا می کنید زیرا به صورت گسترده ای بهره برداری های نفتی وجود دارد. این موارد همراه با ریزگردها آلودگی خوزستان را به محدوده ای وسیع تر از استان منتشر می کند.
مدیر کل محیط زیست استان خوزستان در معرفی شهر هایی که در این استان نیاز به رسیدگی فوری در مسائل زیست محیطی دارند، عنوان کرد: شهر اهواز که در یک مقطع به دلیل بحث ریزگردها نخستین شهر آلوده جهان معرفی شد بیش از سایر شهر ها نیاز به ساماندهی مسائل محیط زیست دارد. همچنین شهرهایی که در حاشیه تالاب ها هستند همانند هویزه، دشت آزادگان، شادگان، ماهشهر به دلیل وجود صنایع پتروشیمی و پسماند آنها و تا حدودی آبادان از جمله شهر هایی است که آلودگی آنها قابل توجه است.
وی با اشاره به سفر رئیس سازمان محیط زیست به استان خوزستان گفت: در این سفر مسائل عمده ای مطرح شد، اما از این موارد 16 مورد از موضوعات مهم؛ شامل انتقال آب از سرشاخه ها، رودخانه کارون و کیفیت آن و تالاب ها مکتوب و از سوی مدیریت سازمان محیط زیست و استاندار خوزستان به رئیس جمهور تقدیم شد که به تدر یج در حال پیگیری و حل شدن است.
راهاندازی تصفیه خانه فاضلاب شهر اهواز
این مقام مسئول در رابطه با مسائل عمده زیست محیطی که در حال حاضر توسط سازمان محیط زیست خوزستان به منظور کاهش آلاینده ها دنبال می شود، گفت: در حال حاضر سرمایه گذاری عمده ما بر تالاب ها است زیرا برای حیات خوزستان بسیار با اهمیت است و در مهار آلودگی های ناشی از نفت نیز تاثیر بسزایی دارد. از سوی دیگر در بحث مدیریت پسماند، درصدد هستیم تصفیه خانه فاضلاب شهر اهواز را به زودی راه اندازی کنیم. این تصفیه خانه در حال حاضر 80 درصد پیشرفت داشته است که در صورت بهره برداری ظرفیت 800 هزار نفری را پوشش می دهد.