پیش شرط ایران برای قرارداد ساخت نیروگاه خورشیدی با انگلیس چیست؟
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از ایرنا،آیین امضای قرارداد ساخت بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران به ظرفیت تولید ۶۰۰ مگاوات برق، یک روز پس از سخنان ضد ایرانی رییس جمهوری آمریکا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار شد.
در این آیین «حمید بعیدی نژاد» سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن و «الکس چی شولم» وزیر تجارت، انرژی و راهبرد صنعتی انگلیس، حضور داشتند.
مجری این طرح که شرکت «کورکاس» انگلیس است، میگوید: این قرارداد بزرگترین همکاری صورت گرفته میان یک شرکت انگلیسی و ایران در پی لغو تحریمهای بینالمللی علیه تهران (پس از اجرای برجام) به شمار میرود.
بر اساس گزارش امروز وزارت نیرو، قائم مقام وزیر نیرو در امور بین الملل و پشتیبانی صنعت آب و برق در این ارتباط گفت: تفاهمنامه اولیه این توافقنامه بیست و چهارم تیرماه ۱۳۹۵ در انگلیس با حضور معاون وقت وزیر نیرو به امضا رسید که پس از آن در جلسات متعدد با شرکت انگلیسی به امضای توافقنامهای در مردادماه ۱۳۹۶ منجر شد.
«علیرضا دائمی» ادامه داد: این نیروگاه جزو چند نیروگاه خورشیدی بزرگ جهان با ظرفیتی بیش از ۶۰۰ مگاوات خواهد بود که در نوع خود از نظر فناوری و میزان نصب شده در جهان کم نظیر است.
دائمی افزود: توافقنامه به گونهای است که باید از نیروهای داخلی برای ساخت آن استفاده شود و برآورد میشود در این نیروگاه برای یک هزار و ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد شود.
قائم مقام امور بین الملل تاکید کرد بر اساس این تفاهمنامه قرار است ایران در ۱۰ سال نخست، برق تولیدی این نیروگاه را به صورت تضمینی خریداری کرده و در ۱۰ سال دوم نیز قیمت برق بر اساس نرخ بازار بورس انرژی تعیین شود.
وی ادامه داد: در این تفاهمنامه تاکید شده است انگلیس باید در سه سال آینده این نیروگاه را به بهره برداری برساند که در این صورت بخش زیادی از تعهدات موجود در برنامه ششم توسعه برای ساخت سالیانه یک هزار مگاوات نیروگاههای انرژی نو انجام میشود.
دائمی گفت: قراردادهای مشابهی برای شرکتهای داخلی در کشور وجود دارد و وزارت نیرو آمادگی دارد به هر میزان که این شرکتها درخواست دهند مجوز ساخت دهد.
به گزارش ایرنا، شرکت کورکاس اعلام کرده است ایران بهعنوان دومین اقتصاد منطقه متعهد شده است تا سال ۲۰۲۰ میلادی، ظرفیت تولید برق خود را به پنج گیگاوات افزایش میدهد. ازاینرو، زمانی که این طرح به پایان برسد، ایران صاحب بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان خواهد بود.
پیشاز این، انجمن ملی سازندگان انرژیهای خورشیدی انگلیس و وزارت نیرو ایران درباره ساخت نیروگاه خورشیدی و کارخانه تولید صفحههای خورشیدی و انتقال دانش نصب سیستمهای مرتبط با انرژیهای خورشیدی در ایران، یادداشت تفاهم همکاری امضا کرده بودند.
رییس هیات مدیره انجمن ملی تولید و سازندگان انرژیهای خورشیدی انگلیس در همین زمینه به ایرنا گفته بود: ما با استفاده از منابع مالی، فنی و سیاسی که در اختیار داریم، درصددیم طرح ساخت نیروگاه خورشیدی را با ظرفیت تولید یک هزار مگاوات برق در ایران به اجرا بگذاریم.
به گفته «رضا شیبانی»، اعتبار اجرای این طرح قرار است با استفاده از منابع مالی خارجی و جذب سرمایه گذاریهای خارج از ایران تامین شود.
وی افزود: در بخش دوم این تفاهمنامه درصددیم کارخانه تولید صفحههای خورشیدی را با ظرفیت تولید ۵۰۰ مگاوات در سال به صورت مشارکتی با شرکتهای ایرانی بسازیم.
او ارزش اجرای این طرح را ۲۵ میلیون یورو برآورد کرد.
شیبانی اضافه کرد: در بخش سوم ما میخواهیم تجربهای را که تاکنون در انگلیس، آلمان، سوئیس و هلند به دست آورده ایم در قالب انتقال دانش در زمینه ارتقای کیفیت نصب به ایران منتقل کنیم.
وی تاکید کرد این مساله میتواند برای دولت ایران درآمدزایی و اشتغالزایی داشته باشد و افزود: اکنون انگلیس سالیانه رقمی تا هفت میلیون پوند بابت صدور مجوز نصب سیستمهای مرتبط با انرژیهای خورشیدی روی سقف خانهها درآمد کسب میکند. از ۲۰۱۰ میلادی تاکنون نیز ۳۵ هزار نفر در این بخش مشغول به کار شدهاند.
یادداشت تفاهم همکاری در زمینه بهره برداری از انرژی خورشیدی بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵ با حضور وزیر نیرو دولت یازدهم، میان وزارت نیرو و انجمن ملی سازندگان انرژیهای خورشیدی انگلیس در لندن به امضا رسید.
این یادداشت تفاهم توسط «بهرام طاهری» مشاور ارشد وزیر نیرو و مدیرکل دفتر محیط زیست، ایمنی، بهداشت و امور اجتماعی وزارت نیرو جمهوری اسلامی ایران و رییس هیات مدیره انجمن ملی تولید و سازندگان انرژیهای خورشیدی انگلیس در لندن به امضا رسید.
در زمان امضای این تفاهمنامه کاردار جمهوری اسلامی ایران، «لرد جورج بارکر» وزیر پیشین انرژی انگلیس و شماری از مقامهای انگلیسی نیز حضور داشتند.